Over ons

Serge Gaus

Serge Gaus is sinds 2002 eigenaar van de Gaus Assistentiehonden.

Het was niet zo vanzelfsprekend dat hij dit al zou doen, eerst heeft hij een opleiding gevolgd op de hogere hotelschool in Leeuwarden en heeft daarna nog een brede kennis opgedaan in het bedrijfsleven om een stabiele basis te kunnen leggen voor een eigen onderneming. Toen hij in 1998 teruggevraagd werd in het bedrijf van zijn ouders, was zijn keuze snel gemaakt. Dit is toch wat hij uiteindelijk altijd heeft gewild en wat hem met de paplepel is ingegoten. Als kleine jongen ging Serge voor en na schooltijd al helpen in de verzorging van de dieren en later heeft hij zijn sporen verdient met het trainen van de honden. 

Zijn grote passie ligt bij het trainen van honden zodat zij een verschil kunnen maken in het leven van mensen met een functiebeperking. Deze discipline heeft hij zich helemaal eigen gemaakt.  In 2002 heeft Serge de school gekocht en is langzaam aan verder gaan bouwen. Naast het trainen van geleidehonden heeft hij het bedrijf in 2002 uitgebreid met combinatiehonden.  In 2006 is de levering van hulphonden begonnen.

Zijn streven is om een compleet centrum op te zetten waarbij alle disciplines van assistentiehonden zoals therapie-, epilepsie-, diabeteshonden, etc. getraind kunnen gaan worden. Hierdoor kan worden voldaan aan de vraag van zijn huidige cliënten, die i.v.m. meervoudige beperkingen de behoefte hebben om speciale taken door de hond te laten verrichten.  

De school is in de afgelopen jaren onder zijn supervisie behoorlijk gegroeid en de groei vordert nog steeds. Desondanks is zijn streven om wel groter te worden, maar toch ook ‘klein’ te blijven. Zodanig dat de persoonlijke aandacht die hij en zijn medewerkers geven aan de cliënten gewaarborgd blijft, want een hond leveren aan iemand met een beperking is veel meer dan even een hulpmiddel brengen. Het moet gevlochten worden in het leven van mensen en daar is tijd, geduld en persoonlijke aandacht voor nodig.

De Geschiedenis

We zijn als onderdeel van het in 1975 opgerichte Dierenhotel Lelystad is in 1981 de geleidehondenschool gestart. In 1998 is Serge Gaus verantwoordelijk geworden voor het functioneren van de Geleidehondenschool. Hij heeft de school gekocht in 2002 en daarna heeft de school een behoorlijke groei doorgemaakt. Sinds 2006 zijn we ook officieel erkend als leverancier van hulphonden en sinds die tijd voerden we de naam Geleide- en Hulphondenschool.

Naast de geleidehonden voor visueel beperkte mensen en hulphonden voor mensen met een lichamelijke handicap,  leveren wij “combihonden” voor mensen met een dubbele functiebeperking. Dit zijn honden die veelal naast de rolstoel als geleidehond functioneren en daarbij ook de volledige functie van ADL-hond (Algemeen Dagelijks Levensonderhoud) vervullen.
Inmiddels is de school een begrip in Nederland en bij alle verzekeringsmaatschappijen officieel erkend als leverancier van zowel geleide- als hulphonden. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een middelgrote school en tussen de 35 en 40 geleide- en/of hulphonden per jaar. 

We willen de school uitbreiden met andere disciplines van assistentiehonden zoals therapie-, epilepsie-, diabeteshonden, etc. Hierdoor kan worden voldaan aan de vraag van zijn onze cliënten, die i.v.m. meervoudige beperkingen de behoefte hebben om speciale taken door de hond te laten verrichten. Derhalve is sinds 2018 onze naam veranderd naar Gaus Assistentiehonden.

Hierdoor kan worden voldaan aan de vraag van de huidige cliënten, die i.v.m. meervoudige beperkingen de behoefte hebben om speciale taken door de hond te laten verrichten.  

Sinds 30 april 2020 zitten wij op onze nieuwe locatie in Rutten. In Lelystad verbleven de honden in kennels en omdat wij dit minder geschikt vonden voor honden die langduriger bij ons moeten verblijven, hebben wij op een nieuwe locatie een ander onderkomen gecreëerd. Waar er meer een huiselijke situatie is voor de honden en waar ze met vier honden een kamer delen. We zijn nog niet klaar, maar dit zullen wij in de aankomende jaren verder gaan uitbouwen.

Onze doelstelling

Onze doelstelling is heel kort maar krachtig.

Gaus Assistentiehonden heeft als doelstelling de mobiliteit en zelfstandigheid van mensen met een visuele en/of lichamelijke beperking te bevorderen.

Reacties zijn gesloten.