Blindengeleidehond

Een geleidehond is een hond die een persoon met een zeer beperkte visus helpt zich op een zo veilig, adequaat en ontspannen mogelijke manier door het verkeer te laten geleiden. 
In principe volgt een geleidehond een zo recht mogelijke lijn. Obstakels als zijwegen, trappen, stoepranden en zebrapaden worden door de hond duidelijk voelbaar via het tuig aangegeven. Daarbij kent de hond een aantal zoekopdrachten zoals het vinden van deuren, banken, vervoersmiddelen en trappen. 

Een écht verkeersveilige hond bestaat niet. Soms is verkeer immers niet in te schatten, niet voor ons, laat staan voor een hond. De cliënten dienen dan ook waar dit kan over te steken bij officiële oversteekplaatsen en zebrapaden. 

Een geleidehond zorgt er voor dat zijn begeleider nergens tegenaan loopt of ergens in valt en begeleidt hem/haar naar de bestemming die de cliënt aangeeft. Een geleidehond kan geen huisnummers aangeven, stoplichten begrijpen, stratenplannen uit zijn hoofd kennen of straatnamen onthouden. Deze dienen door de gebruiker gekend te worden. Uiteraard bieden moderne hulpmiddelen verdere ondersteuning in het vergroten van de mobiliteit. 

Een geleidehond weet dat als hij zijn tuig om heeft hij aan het werk is.  Het tuig dat hij draagt wordt op maat gemaakt, de beugel ligt op goede hoogte prettig in de hand. Daardoor voelt men precies wanneer de hond een hoek maakt of anderszins een afwijkende beweging maakt.

Wij zijn aangesloten bij de IGDF (International Guide Dog Federation) en werken dus volgens de eisen zoals deze zijn opgesteld door de Federatie en de verzekeringsmaatschappijen. 
Klik hier voor meer informatie over de IGDF www.igdf.org.uk

Reacties zijn gesloten.